Les xarxes socials. DIVERSIÓ O PERILL?


Les xarxes socials han promogut un nivell sense precedents de divulgació d'informació personal en Internet, però molts usuaris no són conscients dels riscos. Tens una sol·licitud d'amic». El missatge es repeteix sovint. Així es va creant la cadena. Les hi ha per a tots els gustos, tant generals com a temàtiques (literatura, música, cinema, televisió, viatges i, l'últim, les de compres). Encapçalen el rànquing YouTube, Tuenti, MySpace, Facebook o Twitter.
Avantatges
-Oportunitats de comunicació
-L'intercanvi en temps real de tot tipus d'informació

Inconvenients
-La utilització d'aquests serveis pot plantejar riscos per a la privadesa dels seus usuaris (i de terceres persones)
-Les dades personals són accessibles de forma pública i global, d'una manera i en un volum sense precedents, incloses enormes quantitats de fotografies i vídeos digitals.

En principi, la idea és compartir informació, ja sigui d'amistat, professional, sobre aficions o d'oci. Però el que aparentment són dades innocents es pot tornar en contra. Alguna cosa tan simple com penjar una fotografia a la Xarxa pot tenir les seves conseqüències.Les xarxes socials són els nous espais virtuals en els quals ens relacionem i en els quals construïm la nostra identitat. Al cap i a la fi, revelar informació pròpia en el perfil d'usuari és condició necessària per ser oposat. Per tant, com més complet estigui el perfil, més sentit té la pertinença a la xarxa.
 No obstant, és el propi interessat qui defineix quines dades dels quals aporta poden ser consultats per què usuaris de la xarxa.

Una altra de les coses que no saben els joves és que les fotos o imatges que tinguin d'un company no són seves, malgrat que tinguin el suport físic o digital. 
En definitiva,  no s’han de prohibir les xarxes socials, però s’ha de fer un bon ús d’elles, l’important  és que es sàpiga com moure's en Internet per no delinquir ni ser víctimes de delictes.

L'abús de l'intimitat

Els membres de les diferents xarxes socials permeten l'accés de desconeguts a molta informació de caràcter privat, probablement per una de les raons abans comentades – el desconeixement-.
L'Agència Española de Protecció de Dades ha avisat que més de la meitat dels usuaris posen en risc la seva intimitat a través de les xarxes socials (AEPD).

L'ús fraudulent de les xarxes socials

L'ús que se li pot donar a les xarxes socials no ha de ser obligatòriament perjudicial pels usuaris, tot el contrari, les xarxes tenen més avantatges que inconvenients, poden ser molt útils si el que volem és trobar amics de la infància per exemple, però és ja conegut per tothom que l'ús que se li dona a les xarxes socials no és l'adequat.

Les característiques que presenten aquestes webs faciliten que es puguin cometre delictes com ara: 

Spam
Són els correus no desitjats o de remitent desconegut, habitualment de tipus publicitari, enviats en grans quantitats que perjudica d'alguna o varies maneres al receptor.

Cicle del SPAM
(1): LLoc web de Spammers
(2): Spammer
(3): Spamware
(4): ordinadors infectats
(5): Virus o troianos
(6): Serveis de correu
(7): Usuaris
(8): Tráfic Web.



Phising
És un delicte informàtic dins de l'àmbit de les estafes cibernètiques. Està caracteritzat per intentar adquirir informació confidencial de manera fraudulenta, com pot ser una contrasenya o informació detallada sobre targetes de crèdit.

Pharming
Es coneix com a pharming la manipulació de la resolució de nombres produïts per un codi maliciós, normalment en forma de troiano que se'ns ha introduït en l'ordinador mentre realitzàvem una descàrrega.

No hay comentarios:

Publicar un comentario